امام جعفر صادق (ع) : «ان الله عز و جل إذا أحب عبدا فعمل قليلا جزاه بالقليل الكثير». چون خداي تعالي بنده اي را دوست دارد و او عمل كوچكي انجام دهد ، خدا او را پاداش بزرگ دهد . (اصول كافي ، ج 3 ، ص 137 – 138)
  

بازگشت به لیست

 

بسم الله الرّحمن الرّحیم

« قَالَ اللهُ الحَکِیمُ فِی کِتَابِهِ الکَرِیمِ : یَا أیُّهَا الذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلی الذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لعَلّکُمْ تَتَّقُونَ »[1] ؛ ای کسانی که ایمان آورده اید ! روزه بر شما واجب شد همانطوری که بر کسانی که قبل از شما بودند واجب گردید ، شاید که شما پرهیزگار و با تقوی شوید .

1- شیخ صدوق ( ره ) به سند معتبر از امام رضا علیه السّلام نقل می کند که آن حضرت از پدران بزرگوار خود از أمیرالمؤمنین علیه السّلام روایت کرده است که ( در جمعه آخر شعبان ) رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلم برای ما خطبه خواند و فرمود :

أیّها النّاس ! « قَدْ أقْبَلَ إلَیْکُمْ شَهْرُاللهِ » ؛ به درستی که ماه خدا ، با برکت و رحمت و آمرزش ، به سوی شما رو کرده است ، ماهی است که در نزد خدا بهترین ماههاست و روزهایش بهترین روزها و شبهایش بهترین شبها و ساعتهایش بهترین ساعتهاست ... « أنْفَاسُکُمْ فِیهِ تَسْبِیحٌ وَ نَومُکُمْ فِیهِ عِبَادَةٌ وَ عَمَلُکُمْ فِیهِ مَقْبُولٌ وَ دُعَائُکُمْ فِیهِ مُسْتَجَابٌ » ؛ نَفَسهای شما در آن ثواب تسبیح و خواب شما در آن ثواب عبادت کردن را دارد و اعمالتان مقبول و دعاهایتان مستجاب است ... .

به فقرا و مساکین خود صدقه دهید و به پیران خود احترام کنید و بر کودکان رحم نمایید ... حفظ کنید زبان خود را از آنچه که نباید بگویید و ببندید چشمهای خود را از آنچه که حلال نیست نگاه کردن به آن و باز دارید گوشهای خود را از آنچه که گوش دادن به آن حلال نیست . با یتیمان مردم مهربانی کنید تا بعد از شما با یتیمان شما مهربانی کنند ... .

أیّها النّاس ! به درستی که جانهای شما در گرو اعمال شماست ، پس آن را با استغفار و طلب آمرزش از خدا از گرو در آورید و پشتتان از بار گناهان سنگین شده پس با طول دادن سجده هایتان آنها را سبک کنید ... .

أیّها النّاس ! هر کس در این ماه ، روزه دار مؤمنی را افطار دهد ، برای اوست در نزد خدا ثواب آزاد کردن بنده و آمرزش گناهان گذشته اش . بعضی از اصحاب گفتند : یا رسول الله ! همۀ ما قدرت بر افطاری دادن را نداریم ؟ آن حضرت فرمودند : بترسید از آتش جهنّم ، افطاری دهید اگر چه به نصف دانۀ خرما باشد ، اگر چه به یک شربت آبی باشد .

أیّها النّاس ! ... هر کس در این ماه بر من زیاد صلوات بفرستد خداوند ترازوی عمل او را سنگین می گرداند در روزی که ترازوهای اعمال سبک باشد ، و هر کس یک آیه از قرآن را در این ماه بخواند ثواب یک ختم قرآن در ماههای دیگر را دارد ... .

أمیرالمؤمنین علیه السّلام می فرماید : پس ایستادم و به آن حضرت عرض کردم : یا رسول الله ! بهترین عمل در این ماه چه عملی است ؟ آن حضرت فرمود: یا أباالحسن ! بهترین اعمال در این ماه پرهیز از گناهان و دوری جستن از محرّمات الهی است ... .[2]

2- علامۀ مجلسی ( ره ) از کتاب نوادر نقل می کند که رسول گرامی اسلام صلّی الله علیه و آله و سلم فرمود : هنگامی که ماه مبارک رمضان فرا می رسد ، درهای جهنّم بسته می شود و درهای بهشت باز می شود و شیاطین به غل و زنجیر کشیده می شوند .[3]

و در روایت دیگری از آن حضرت نقل می کند که خداوند تبارک و تعالی در هر شب از ماه مبارک رمضان سه مرتبه می گوید : « هَلْ مِنْ سَائِلٍ فَأعْطِیَهُ سُؤْلَهُ ؟ هَلْ مِنْ تَائِبٍ فَأتُوبَ عَلیْهِ ؟ هَلْ مِنْ مُسْتَغْفِرٍ فَأغْفِرَ لَهُ ؟ » ؛ آیا سائلی هست که درخواستش را به او عطا کنم ؟ آیا توبه کننده ای هست که توبه اش را قبول کنم ؟ آیا استغفار کننده ای هست که او را بیامرزم ؟[4]

3- شیخ صدوق ( ره ) در کتاب ثواب الأعمال از جابر بن یزید جعفی نقل می کند که امام باقر علیه السّلام فرمود : ای جابر ! هر کس ماه مبارک رمضان بر او وارد شود و روزش را روزه بگیرد و پاره ای از شبش را عبادت کند و زبان و فرجش را ( از گناه ) حفظ کند و دیده گانش را ( از نامحرم ) بپوشاند و به دیگران اذیّت و آزاری نرساند ، تمام گناهان او آمرزیده می شود مانند روزی که از مادر متولد شده است . جابر عرض می کند : فدایت شوم ، چقدر این حدیث زیباست ؟! امام علیه السّلام فرمود : چقدر سخت است شرائط آن ![5]

نصایح ارزشمند محدّث جلیل مرحوم شیخ عبّاس قمی ( ره ) به روزه داران ماه مبارک رمضان

عالم جلیل و متتبّع خبیر مرحوم شیخ عبّاس قمی « قدّس الله نفسه الزّکیّه » در کتاب مفاتیح الجنان در باب فضائل ماه مبارک رمضان می فرماید :

 ماه رمضان ماه خداوند عالمیان است و شریفترین ماههاست و ماهی است که درهای آسمان و درهای رحمت بهشت گشوده شود و درهای جهنم بسته می شود و در آن شبی است ( شب قدر ) که عبادت در آن بهتر از هزار ماه ، پس تأمّل نما که چگونه خواهی بود در شب و روز خود و چگونه نگاه می داری اعضا و جوارح خود را از معصیت پروردگار خود و مبادا شبها در خواب باشی و روزها غافل از یاد خدا .

... پس ای عزیز ! مبادا بیرون رود ماه رمضان و گناهان تو باقی مانده باشد در هنگامی که روزه داران مزدهای خود را بگیرند و تو از جمله محرومان و زیانکاران باشی ، و تقرّب بجوی به سوی خداوند تبارک و تعالی به تلاوت قرآن مجید در شبها و روزهای این ماه و به ایستادن به نماز و جدّ و جهد کردن به عبادات و بجا آوردن نمازها در اوقات فضیلت و کثرت استغفار و دعا .

« فَعَنِ الصَّادِقِ عَلیْهِ السَّلامِ : إنَّهُ مَنْ لَمْ یُغْفَرْ لَهُ فِی شَهْرِ رَمَضَان ٍلَمْ یُغْفَرْ لَهُ إلَی قَابِلٍ إلا أنْ یَشْهَدَ عَرَفَةً »[6] ؛ ( از امام صادق علیه السّلام روایت شده : کسی که در ماه رمضان آمرزیده نشود ، تا ماه رمضان سال آینده هم آمرزیده نخواهد شد مگر اینکه روز عرفه در سرزمین عرفات و یا اینکه در هر کجا که باشد مشغول دعا و تضرّع و راز و نیاز با خالق یکتا باشد ) .

... و رفتار کن به نحوی که مولای ما حضرت صادق علیه السّلام وصیّت نموده و فرموده : هر گاه روزه گرفتی پس باید گوش و چشم و مو و پوست و جمیع اعضای تو روزه باشد ، یعنی از محرّمات بلکه از مکروهات . و فرمود : باید که روز روزۀ تو مانند روز افطار تو نباشد . و نیز فرمود : روزه فقط نخوردن و نیاشامیدن نیست بلکه باید در روز ، زبان خود را از دروغ نگاه دارید و دیده های خود را از حرام بپوشانید و با یکدیگر نزاع نکنید ، حسد مبرید ، غیبت نکنید ، مجادله مکنید و سوگند دروغ بلکه راست هم نخورید .

دشنام و فحش ندهید ، ستم و بیخردی نکنید ... دوری کنید از اهل شرّ و اجتناب کنید از گفتار بد و گمان بد بردن و سخن چینی کردن ، و خود را مشرِف به آخرت دانید و منتظر فرج و ظهور قائم آل محمّد علیهم السّلام باشید ... اگر همۀ اینها را انجام دادی ، آنچه سزاوار روزه داشتن است را به عمل آورده ای و فرمودۀ خدا را اطاعت کرده ای و آنچه کم کنی از آنها که بیان کردم از برای تو ، به همان اندازه از فضل و ثواب روزۀ تو نیز کم می شود ... .[7]

تجلیل و احترام هنگام بردن اسم ماه مبارک رمضان

مرحوم شیخ صدوق ( ره ) در کتاب معانی الأخبار از امام محمّد باقر علیه السّلام روایت می کند که آن حضرت ( در حالی که 80 نفر از اصحابشان در نزدشان جمع بودند ) فرمود : « لاتَقُولُوا هَذَا رَمَضَانُ ، وَ لا ذَهَبَ رَمَضَانُ ، وَ لا جَاءَ رَمَضَانُ » ؛ نگویید این رمضان است و رمضان رفت و رمضان آمد ، پس به درستی که رمضان اسمی است از اسماء خدا ، نه می آید و نه  می رود ... ولکن بگوئید : « شَهْرُ رَمَضَان » ؛ ماه رمضان ... .[8]

و در روایت دیگری از آقا موسی بن جعفر علیه السّلام از پدران بزرگوارش روایت شده که أمیرالمؤمنین علیه السّلام فرمود : نگوئید رمضان ، پس به درستی که شما نمی دانید رمضان چیست ، هر کس که گفت رمضان ، باید صدقه بدهد و روزه بگیرد که این کفارۀ آنچه که گفته است می باشد ، ولکن همانطوری که خداوند متعال گفته است بگوئید : « شَهْرُ رَمَضَان » ؛ ماه رمضان .[9]

منبع : maktabosadegh.com

 



[1] . سورۀ بقره : آیۀ 184

[2] . عیون أخبار الرّضا علیه السّلام : 1 / 295 ح 53 ، بحارالأنوار : 96 / 356 ح 25

[3] . بحارالأنوار : 96 / 348 ح 14

[4] . همان : 96 / 338

[5] . ثواب الأعمال : 58 / ، بحار الأنوار : 96 / 371 ح 54

[6] . کافی : 4 / 66 ح 73

[7] . مفاتیح الجنان ، در فضیلت و اعمال ماه مبارک رمضان

[8] . معانی الأخبار : 315 ، بحار الأنوار : 96 / 376 ح 3

[9] . نوادر راوندی : 47 ، بحارالأنوار : 96 / 377 ح 3


تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مکتب الصادق می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است

www.armansepehr.com